Ondernemen: dát is andere koek!
29-01-2015

Plotsklaps ben je geen werknemer meer en in mijn geval na 30 jaar dienstverband. Wat nu, wat ga je doen, wat wil je nu eigenlijk precies? Dat zijn moeilijke vragen. Ik vond het eng en tegelijkertijd ook een uitdaging. Juist dat laatste maakt het leuk en interessant om over na te denken. Wil je weer in het keurslijf van processen, vaste werktijden, woon-werk verkeer, leuke collega’s of minder leuke collega’s, goede managers of minder goede managers? Natuurlijk zitten in werken in dienstverband positieve elementen, maar ook een aantal waar je afscheid van wilt nemen.
Kansen grijpen
Ik heb besloten om ondernemer te worden. Voor mezelf zorgen. Mijn eigen keuzes maken. Mijn eigen klanten uitkiezen. Mijn eigen samenwerkende partners uitkiezen. Een heel aanlokkelijk vooruitzicht.
Vanuit mijn dienstverband heb ik honderden (startende) ondernemers geadviseerd over hun onderneming, betalingsverkeer, ondernemingsplan, strategie, enz. enz. En nou moet ik dezelfde vragen beantwoorden. Dat is toch wel andere koek. Waar ben ik goed in? Vinden anderen dat ook? Hoeveel geld kan ik ermee verdienen? Is er markt voor mijn dienstverlening? Vertrouwen anderen mij?
Waar ik goed in ben; dat is voor mij vrij duidelijk. Wat goed is gegaan tijdens mijn loopbaan is dat ik een kwalitatief hecht netwerk heb opgebouwd. Dat deed ik voor mijn werkgever, maar de klanten hebben mij het vertrouwen gegeven. Toen ik ging starten hen ik mijn vinger in dit netwerk opgestoken en de relevante vragen gesteld. En wat blijkt? Er liggen kansen! Mensen willen graag met me samenwerken! Ze vertrouwen me hun klanten toe! Er kan ook wat mee worden verdiend! Dat geeft mij een heel erg goed gevoel.
Toverwoord
Dan moet je echt van start gaan met je onderneming. Hoe je dat doet was voor mij zonneklaar: stap 1: het schrijven van een businessplan. Immers, dat heb ik zelf talloze malen ondernemers geadviseerd. Maar nu moet je het voor jezelf gaan maken. Focus is het toverwoord, zo hou ik anderen altijd voor. Durf te kiezen voor een nichemarkt (een klein stukje van jouw markt). Om succesvol te zijn is het belangrijk om te zorgen dat je in daar heel erg goed in wordt; de beste! Kiezen voor een niche is bewust kiezen om andere markten niet te bedienen. Waar kies ik nou voor? En vooral, waarvoor niet!
Blij man
Om die keuze te maken is een relevante visie nodig. Hoe kijk ik naar de wereld om me heen? Wat gebeurt er? Hoe zie ik mezelf in deze wereld succesvol zijn als ondernemer?
Wat ik zie is dat het (kleinere) MKB niet meer aan financieringen wordt geholpen door de banken. Dat komt aan de ene kant omdat voor banken het risico te groot wordt en minder rendabel is. Anderzijds blijkt dat ondernemers vaak niet zo goed weten hoe ze hun verzoek aan de bank moeten presenteren. Dat is een gemiste kans. Als ondernemers niet gefinancierd worden, is dat slecht vooral voor henzelf én voor onze samenleving. Als economische dynamiek stokt is dat slecht voor de werkgelegenheid, belastinginkomsten en voor ons economisch klimaat. Als ik er nou voor kan zorgen dat de financiering bij de bank goed geregeld wordt, ben ik een blij man. Mijn uitdaging is om samen het verschil te maken door een goed onderbouwd businessplan bij de bank neer te leggen.